Lamba için ne yapıyorsunuz?

Değerli Dr Mehmet Barlo, Bora Uslusoy ve saz arkadaşları sizlerle. MüzikTek'te buranın dışında gitar bas ampli pedal tartışan görürsem yakarım...

Yetkili: Dr_Barlo, BoraUslusoy, Forum Yöneticileri

Lamba için ne yapıyorsunuz?

İleti OBA Cum Tem 23, 2010 3:28 pm

Elinizde lambalı amfi var diyelim ve tonunu çok seviyorsunuz. Fakat gün geldi amfinin lambası gitti. Bu durumda birebir aynı lambayı bulmak mümkün mü yoksa muadili bir lambamı takılıyor?

Biraz daha net bir soru sormam gerekirse Cub10 almayı bekliyorum ( Stokta sadece Cub8 var. 15 ağustosta senkopa gelcekmiş cub10 ) Sitesinden user manualini indirip inceledim. 2x6V6GT Power Tubes ile 2xECC83/12AX7 Preamp Tubes kullanılmış fakat bunlar hangi firmanın lambaları? Yoksa laney kendisimi üretiyor? Aynısından bulmam mümkün mü? Yahut başka bir firmanın ürettiği ECC83 lamba kullanırsam her hangi bir zararı olurmu? Yeni lamba takınca bias ayarı gerekirmi?

Benzer sorular diğer tüplü amfiler içinde sorulabilir pekala.
Kullanıcı avatarı
OBA
Sinyalci

Re: Lamba için ne yapıyorsunuz?

İleti OBA Pzr Tem 25, 2010 11:49 am

kimsenin lambası bozulmuyor galiba...
Kullanıcı avatarı
OBA
Sinyalci

İleti Mahcem Pts Tem 26, 2010 8:30 am

Lambaların karakterleri markadan markaya değişebiliyor. Kendin için en uygununu senin deneyip bulman lazım.

Eğer topoğrafi single-ended ise ve lambayı aynı modeliyle değiştirmiyorsan biasing'in kontrol edilmesi gerekebilir.

M.
Kullanıcı avatarı
Mahcem
Şartlı Tahliye

İleti OBA Sal Tem 27, 2010 4:20 pm

işte bende bu değişik markarların değişik tonlarından endişe ediyorum :mrgreen: :mrgreen:

yani diyelimki full lambalı amfiniz var çok seviyorsunuz tonunu ama sonuçta bir gün bozulacak. bozulduğu zaman aynı tonu yakalamak için ne yapmalıyız? üreticilerin kendi kullandıkları lamların birebir aynısını bulmak mümkün değil mi? orinal yedek parça gibi bişey amfilerde söz konusu değil galiba. birde garanti süresi içinde bozulması durumunda ücretsiz lamba değişimini yaparlar heralde dimi?

Eğer topoğrafi single-ended ise ve lambayı aynı modeliyle değiştirmiyorsan biasing'in kontrol edilmesi gerekebilir.

Bu cümlenizi tam anlayamadım. Yani ECC83 lambayı yine başka bir markanın ECC83 ile değiştirirsek sorun olmaz heralde.
Kullanıcı avatarı
OBA
Sinyalci

İleti chnbfr Sal Tem 27, 2010 4:54 pm

DR.Barlo foruma uğradığında sana en ayrıntılı bilgiyi verecektir bu konuda.Bu işlerde onun yazılarından çokça bilgi edindim.

Onun haricinde aslında çokda korkmana gerek yok bozulan veya eskiyen preamp yada power tubelerin aynı marka ve model taktığında aman aman bir fark olmayacaktır lakin bazende küçük değişiklikler kulağına gelecektir aynı model ve aynı markada bunun nedeni kulağının ilk günden son güne kadar alışmış olduğu periyot yanı lambalar yenıyken aldığın karakteristiği bir süre sonra kullanıma bağlı olarak çok olmasada fark edicek tonunda.Öte yandan marka değişikliğinde belirgin farklar gösterecektir.Tonunu daha koyu,parlak,tiz,midli yapabilir.
Kullanıcı avatarı
chnbfr
Eleman

İleti Mahcem Çar Tem 28, 2010 12:13 am

Farklı markaların tasarımlarında ufak tefek farklar olabilir, ki sese yansıyan o farkların sebebi de o. Ayarları da onun için yapıyorsun zaten. Bence o kadar saplantılı olma derim. Tanrıdan başka hiçbir şey sonsuza dek aynı kalamaz. Buna senin duyum zevklerin de dahil.

Al birkaç farklı marka lamba, dene, kendi zevkini kendin bul. Mümkün olduğunca aynı kalsın istiyorsan o zaman aynı batch'tan birkaç tane yedek al kenara at. İlerde eskidikçe aynısının yenisini takarsın.

M.
Kullanıcı avatarı
Mahcem
Şartlı Tahliye

İleti OBA Per Tem 29, 2010 5:15 am

Başka seçeneğim yoksa mecburen artık lambaları denicez :mrgreen:

Birde lamba değişiminde bias gerekir mi? lamba ışıklarında bir dengesizlik yoksa hiç ellenmemesi daha mı iyi?
Kullanıcı avatarı
OBA
Sinyalci

İleti Dr_Barlo Pts Ağu 02, 2010 12:40 am

OBA yazdı:Elinizde lambalı amfi var diyelim ve tonunu çok seviyorsunuz. Fakat gün geldi amfinin lambası gitti. Bu durumda birebir aynı lambayı bulmak mümkün mü yoksa muadili bir lambamı takılıyor?

Biraz daha net bir soru sormam gerekirse Cub10 almayı bekliyorum ( Stokta sadece Cub8 var. 15 ağustosta senkopa gelcekmiş cub10 ) Sitesinden user manualini indirip inceledim. 2x6V6GT Power Tubes ile 2xECC83/12AX7 Preamp Tubes kullanılmış fakat bunlar hangi firmanın lambaları? Yoksa laney kendisimi üretiyor? Aynısından bulmam mümkün mü? Yahut başka bir firmanın ürettiği ECC83 lamba kullanırsam her hangi bir zararı olurmu? Yeni lamba takınca bias ayarı gerekirmi?

Benzer sorular diğer tüplü amfiler içinde sorulabilir pekala.

Bir lambanın kodu, zaten onun yapısını belirtir. Dolayısı ile üreticiler arasında Mahcem'in bahsettiği farklar olsa da, aynı kod altındaki lambaların üretimi ve de teknik detayları aynı, daha doğrusu, birbirlerine çok yakın olacağından, çıkaracakları ton da gayet benzer olur.

Daha ince detayları amfini aldıktan, denedikten, ve de lambalarını eskittikten sonra daha detaylı konuşuruz, zira çok daha iyi ve de elle tutulur bir görüşün olacak o durumda.

B
Kullanıcı avatarı
Dr_Barlo
gitar burun boğaz uzmanı

İleti Dr_Barlo Pts Ağu 02, 2010 12:43 am

OBA yazdı:Başka seçeneğim yoksa mecburen artık lambaları denicez :mrgreen:

Birde lamba değişiminde bias gerekir mi? lamba ışıklarında bir dengesizlik yoksa hiç ellenmemesi daha mı iyi?

Preamp lamba değişiminde bias gerekmez, zaten 6.3V gibi bir değerle çalışmaktalar. Fakat eğer cub10 denen AB amfiyi alırsan, güç lambalarını eşlenmiş alman gerekmekte, ve de bu lambaların takılmasından sonra amfine tam uyumu için (cross-over distortion hadisesinin hiç olmaması ve de amfinin en yüksek verimde çalışması için) teknik birisi tarafından bias edilmesi lazımdır.

B
Kullanıcı avatarı
Dr_Barlo
gitar burun boğaz uzmanı

İleti OBA Sal Ağu 03, 2010 5:23 pm

Anladım. Cevap için herkese teşekkür ederim....
Kullanıcı avatarı
OBA
Sinyalci

İleti aristo Sal Ağu 17, 2010 5:03 pm

Yahu başlığı ne zaman görsem bir dürtü oluşuyor içimde. Yapayım şu iğrenç espriyi de rahatlayım..

Cin çağırıyorum :mrgreen:
United Sounds of Kurzweil 8-)
Kullanıcı avatarı
aristo
Kırkaltı

Gitar, Bas ve Telli Enstrumanlar Forumu

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir