Elektro Gitar Kaydı-Sorun Donanım mı?

BL Müzik ve Bay Papağan Prodüksiyon Sarı Ev Stüdyoları'nın ortaklarından değerli miksaj ve mastering mühendisi Barış Büyük ile müzik üzerine sohbetler.

Miksaj, mastering teknikleri, müzik dinleme zevki, mekan düzenlemeleri... Buyurun.

Yetkili: bbuyuk, Forum Yöneticileri

Elektro Gitar Kaydı-Sorun Donanım mı?

İleti tgykurtulus Per Haz 25, 2009 1:07 am

İyi günler; kullandığım alet edavatlar:

Yamaha Elektro Gitar
Boss GT-8
M-Audio Mobile Pre Ses kartı (usb)
Fujitsu siemens (3 gb ram) bir laptop
Tech 21 -15 watt amfi

Kendi halinde bir amatör müzisyen için bence tatmin edici bir ton yakalamaya yetecek kadar düzgün bir sisteme sahibim, ancak ne denediysem bir türlü anadolu rock gitar tonundan öteye geçemiyorum:

1.DENEME :Gitarı-efek pedalına, efek pedalını da amfiye bağladım (hem düz hemde sadece power amfisini kullanacak şekilde), dışarıya verilen ton muhteşem, önüne bir adet normal mikrofon koydum, olmadı. İkinci bir mikrofonu da bu sefer amfinin arkasına koyarak stereo kaydetmek istedim, olmadı. Bu denemeden vazgeçtim..

2.DENEME: Pedalı direk ses kartına girdim, tabi denemede kendi arasında iki aşamalı, önce mono, olmadığını görünce de iki kanaldan çıkış alarak ses kartının 2 girişine taktım.
Bu pedalı kıracağım, pedalda output select var, bu bölüm çeşitli amfilere değişik tekniklerle giriş yapma olanağı sağlıyor, line-in de var, ve ses kartına girdiği için line-in kullandım, pedal bu yüzden kendi simülatörünü devreye soktu ama ton içler acısı.
Cabinet sorununu yazılımlarla çözeyim dedim, en popüler Gitar Rig i yükledim, ve sadece cabin simülatörünü kullandım, yani pedaldan gelen kirli ses, gitar rig ile cabinden gelen sese çevrildi. Ham ses olarak pek birşeye benzemedi, kaydı 4 kanala kopyaladım, 2 kanal tiz sağ sol, 1 kanal flat gibi ortada, bir de derin orta olmak kaydıyla ton olarak "ehhh" dedim. Ancak bu sefer de çok ciddi bir cızırtı duyuluyor.
Giriş ses düzeyi mü yüksek dedim, yok, kısık seslerde de bu sorun var, bu derdin bir plugini var mı bilmiyorum, ama kullanmadım.
3.DENEME: gitarı clean olarak karta bağladım, direk yazılımdan ses alayım dedim, e haliyle sonuç komik oldu.

Eminim ki bilgisizlik ve tecrübesizlikten dolayı sıkıntıya giriyorum. Lütfen bu konudaki fikirlerinizi benimle paylaşın. Çünkü sadece amfim ve laptop un mik girişi ile yaptığım gitar kayıtları çok daha iyi sonuçlar veriyor. Harcadığım paraya içim yanıyor zira tondan memnun olsam hiç içim yanmayacak.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim, umarım yardımınızı esirgemezsiniz.
Kullanıcı avatarı
tgykurtulus
Oooo hojgeldınız ba...

İleti bbuyuk Cum Haz 26, 2009 11:09 pm

Gitarist arkadaşların (özellikle Nurkan) bu konuda benden daha iyi çözümler üretebileceğini zannediyorum ama genel fikirlerimden bahsedebilirim.

- Çok efektli, dijital gitar pedal ünitelerinden çıkan sesleri oldum olası pek sevmemişimdir. MXR, Electro Harmonix hatta Boss gibi ufak pedalların çok daha güzel tonlara sahip olduğuna inanıyorum.

- Amplifikatörün önüne konacak bir Shure SM57 mikrofon ile gayet güzel sayılabilecek e.gitar kayıtları alabilirsin (bu mikrofon sanıyorum 150USD civarındadır).

- Anladığım kadarı ile bir mic-pre elinde yok. Acil olarak bir adet mic-pre almanı tavsiye ederim (SP VTB-1'i öneririm, hem lambalıdır, hem de istersen temiz ses elde edebilirsin)

- Bir de yine bu kayıtları almak için sadece line girişe sahip bir ses kartı almanı öneririm.

Ekipmanları belli bir noktaya getirmeden zaten memnun olabileceğin bir ses kaydı elde etmen bana sorarsan zor. Ama dediğim gibi gitarist arkadaşlar bu konuda benden daha bilgilidir, onlar da sorularına cevap vereceklerdir.

BB
Kullanıcı avatarı
bbuyuk
Şahsına Münhasır

İleti Mahcem Cmt Haz 27, 2009 12:32 am

Barış'ın söylediklerini destekleyici olarak bazı açılımlarda bulunmak isterim.

Ampli üzerinden gitar kaydında mikrofonun yeri çok önemlidir ve bu biraz emek ve zaman ister. Ve evet, hepimiz bu işin sırrına vakıf olana kadar sizin şu anda geçmekte olduğunuz duygulardan ve fazlardan geçtik. Bence bırakmayın, bir an gelecek şu an içine kısılmış hissettiğiniz kabuğu kıracaksınız. Ama dediğim gibi bunun için harcamanız gereken zaman ve dökmeniz gereken kan ter ve gözyaşını öyle ya da böyle dökeceksiniz. Bu işte kısa yol yok.

Kaydı en az üç kişinin yapması tavsiye edilir: Çalan, mikrofonlayan, onaylayıp kayıt tuşuna basan.

Gitarcı çalarken mikrofonlayan mikrofonu amplinin hoparlörünün önünde ağırca dolaştıracak. Kaydı yapan dahil diğerleri de iyi kulaklıklarla (eğer kaydı yapan izöleli ayrı bir kontrol odasında ise monitörlerden) mikrofonun hareketine bağlı olarak sesteki değişiklikleri takip edecek, istenilen netice yakalandığı anda mikrofon orada bırakılacak ve kayda girilecek.

Eğer istenilen netice elde edilemiyorsa o zaman, mikrofon preamplisi, mikrofon, gitar amplisinin tonu, gitar amplisinin yeri, gitar amplisinin kendisi, gitarın kendisi, gitar partisyonunun aranjesi ya da hatta gitarcının kendisi değiştirilecek. Hangisi hedefe varmanızı engelliyorsa. Ta ki istenilen netice elde edilinceye kadar. (O yüzden simge olmuş gitarcıların 100'den fazla gitarı, 20 tane amplisi, onları kayıt eden adamların da 50 tane mikrofonu, 20 tane mikrofon preamplisi oluyor. Keyiflerinden değil. Kafanızdaki sesi aramak için yola çıktığınızda alternatifler o kadar çok ve taramanız gereken spektrum o kadar geniş ki...)

Eğer iki mikrofonunuz varsa mikrofonların birini öne diğerini arkaya koymak yerine ikisini de öne koyun. Burada iki mikrofonun ampliye olan mesafe farklılıklarından doğacak faz ilişkilerini gözlemleyerek çok enteresan ve pedallardan alamayacağınız kadar kendine özgü gitar tonlarına ulaşabilirsiniz. (Dire Straits'in "Money for Nothing" adlı şarkısındaki meşhur gitar tonu, iyi sıkıştırılmamış mikrofon ayağının kayması sonucu faz yiyen gitar mikrofonlarının verdiği garip faz ilişkisinin tesadüfen duyulması ile bulunmuş mesela. Yoksa başka birşey kaydetmeye çalışıyorlarmış.)

Bunu yapmak için, önce birinci mikrofonla yukarıda belirttiğim prensibi takip ederek dolgun bir ton yakalayın. Daha sonra ikinci mikrofonu diğer mikrofonun yanına yerleştirin ve kanalı açıp iki mikrofonu monoda beraber dinleyin, neticesine bakın (bu esnada gitarcı sürekli çalıyor olacak). İlk mikrofonun tek başına verdiği ses ikinci mikrofonun sesinin karışması ile beraber değişecektir. Değişmeyi iyi gözlemleyin. Daha sonra ikinci mikrofonu yavaşça diğer mikrofonla aynı eksende ileri geri oynatın ve sesteki değişimi takip edin. Ses iki mikrofonun arasındaki faz ilişkisi ve gezilen notaların frekans aralığındaki doğrultusunda yer yer incelecek, yer yer kalınlaşacaktır. Çalınan cümlelere göre çok enteresan neticeler elde edilebilir.

"İşte bu!" dediğiniz noktada mikrofonları oynatmayı bırakın ve kayda geçin.

Eğer kaydı tek başınıza yapıyorsanız, o zaman kaydetmek istediğiniz cümleyi önce bilgisayara efektsiz kuru olarak kaydedin (burada çalarken doğru hissi yakalayabilmek için Guitar Rig vs gibi modelling plug-inlerden yararlanabilirsiniz, ama dikkat edin, Guitar Rig'in gitarınıza verdiği efekti kaydetmeyin, kaydedilen ses sanki gitarınızı DI üzerinden girip çıplak kaydetmişsiniz gibi olsun).

Daha sonra kaydettiğiniz çıplak gitar sesini bir reamp box kullanarak tekrar amplinize gönderin ve kulağınızda kulaklıkla yukarıdaki mikrofon yerleşim tekniklerini uygulayın. Aradığınız tonu bulduğunuzda basın kayıt tuşuna, çıplak çalımlı sesin ampliden geçirilmiş halini kayda geçirin.

Bu arada Barış'ın demeye çalıştığı gibi, iyi ses maalesef iyi ekipmanla ve iyi bilgi ve tecrübe ile çıkıyor. Orada kısa yol maalesef yok. Sadece bizim söylediğimiz başlangıç tüyoları var. Yolun gerisini kendi başınıza keşfetmeniz gerekiyor. O yüzden de başarısız kayıtlar yapmaya devam edin. Başarısız oluyor diye bırakmayın. Bir gün gelecek bir bakacaksınız başarmışsınız. Ama yarı yolda bırakırsanız hiç bir zaman o başarı gelmeyecek.

Son sözüm, yalnız çalışmayın. Yanınıza birisini alın.

Kolay gelsin.

M.
Kullanıcı avatarı
Mahcem
Şartlı Tahliye

İleti tgykurtulus Cmt Haz 27, 2009 3:32 pm

Cevaplar için gerçekten çok teşekkür ederim, inanılmaz şekilde faydalı oldu diyebilirim.

Kaliteli bir sound için kaliteli ekipman ve bol tecrübe ve vizyon gerektiğini biliyorum, ve inanın elimden geldiğince bütçem dahilinde bunlara ulaşmaya çalışıyorum. Tecrübe konusunda eksiklerim çok zira bu yolda hergün birşeyler öğreniyorum. Vizyon dediğimiz şey de gözlem ve bilgiyle genişliyor.

Yeni bir ekipman şuan alabileceğimi sanmıyorum, bir mikrofon pre-amfisi hele ki şuan gerçekten çok zor.

Aslında ilk mesajımda şunu vurgulamayı unutmuşum; laptopun kendi mik girişi, mik ve gitar amfimle elde ettiğim ton, şuan elde ettiğimden daha iyiydi. Yani demek istediğim, pedal ve ses kartı almama rağmen ileriye doğru değil de sanki geriye doğru bir gidiş söz konusu.

Ben 4 kablo yöntemi ile pedalı amfiye bağlıyorum, efek return ve sendlerini kullanarak. Direk girmiyorum ki dışarıya verilen ton gerçekten güzel. Yani bir konser veya odada bir parça çalarken aldığım ton beni fazlasıyla memnun ediyor. Sorun kaydı, duyduğum ses kalitesinde yapamıyorum.
Mikrofon yerleri fikri gerçekten bu konu da yardımcı olacaktır, istediğim, amfiden çıkan sesi kayıpsız şekilde kaydetmek.
Hatta bir çok kanal kullanarak sesi daha dolgun ve profesyonele yakın hale getirmek. Ama kaydı yapıyorum, yüksek seslerde bir cızırtı oluyor, dip ses değil, cubase de edit dediğimde kayıtlı yeri, ses düzeyinin oldukça düşük olduğunu grüyorum, yani patlama sesi de değil. Pedal çıkışını arttırıp, ses kartı giriş düzeyini kısıyorum, yine aynı sorun. Tersini yapıyorum yine aynı sorun. Hele birden çok kanalı aynı anda çalınca gerçekten çok rahatsız edici bir cızırtı söz konusu. Tonun kötülüğü de cabası.

Komik gelecek ama eminim ki siz de geçmişte buna benzer şeyler yaptınız, şimdi apartman dairesi olduğundan mik ile kayıt çetrefilli. Ben amfiyi taşıtığım bir tahta kutuya koyuyorum amfiyi, yanlarını yorgan yastıkla kapatarak fukara yalıtımı yapıyorum. kutunun amfi hoparlörüne bakan kısmını deldim ve miki de ordan içeri sokuyorum. Mik yere paralel, amfi hoparlörüne dik şekilde duruyor kayıtta (bu sorun mu?).

Amfi dışarda da denedim, bu sefer mik dış seslerden çok etkilendi. Sizce hangi yöntem üzerinde çalışayım? fukara yalıtımı ile bass tonlar alırım diye düşündüm. Bu konuda fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

saygılarımla.
Kullanıcı avatarı
tgykurtulus
Oooo hojgeldınız ba...

Re: Elektro Gitar Kaydı-Sorun Donanım mı?

İleti brutalis Cmt Nis 03, 2010 10:42 pm

Benzer sorunlardan muzdariptim, konu açmama gerek kalmadı, bilgiler için çok teşekkürler. :)
Kullanıcı avatarı
brutalis
Oooo hojgeldınız ba...

İleti chromatickey Cmt Nis 03, 2010 11:43 pm

Neden direk Spdif ten giriş yapıp digital kayıt yapmadın. Çok daha sorunsuz kayıt alabilirdin.
Kullanıcı avatarı
chromatickey
Hayta

İleti Barış Cum Tem 23, 2010 1:50 am

tgykurtulus yazdı:İyi günler; kullandığım alet edavatlar:

Yamaha Elektro Gitar
Boss GT-8
M-Audio Mobile Pre Ses kartı (usb)
Fujitsu siemens (3 gb ram) bir laptop
Tech 21 -15 watt amfi

Kendi halinde bir amatör müzisyen için bence tatmin edici bir ton yakalamaya yetecek kadar düzgün bir sisteme sahibim, ancak ne denediysem bir türlü anadolu rock gitar tonundan öteye geçemiyorum:

1.DENEME :Gitarı-efek pedalına, efek pedalını da amfiye bağladım (hem düz hemde sadece power amfisini kullanacak şekilde), dışarıya verilen ton muhteşem, önüne bir adet normal mikrofon koydum, olmadı. İkinci bir mikrofonu da bu sefer amfinin arkasına koyarak stereo kaydetmek istedim, olmadı. Bu denemeden vazgeçtim..

2.DENEME: Pedalı direk ses kartına girdim, tabi denemede kendi arasında iki aşamalı, önce mono, olmadığını görünce de iki kanaldan çıkış alarak ses kartının 2 girişine taktım.
Bu pedalı kıracağım, pedalda output select var, bu bölüm çeşitli amfilere değişik tekniklerle giriş yapma olanağı sağlıyor, line-in de var, ve ses kartına girdiği için line-in kullandım, pedal bu yüzden kendi simülatörünü devreye soktu ama ton içler acısı.
Cabinet sorununu yazılımlarla çözeyim dedim, en popüler Gitar Rig i yükledim, ve sadece cabin simülatörünü kullandım, yani pedaldan gelen kirli ses, gitar rig ile cabinden gelen sese çevrildi. Ham ses olarak pek birşeye benzemedi, kaydı 4 kanala kopyaladım, 2 kanal tiz sağ sol, 1 kanal flat gibi ortada, bir de derin orta olmak kaydıyla ton olarak "ehhh" dedim. Ancak bu sefer de çok ciddi bir cızırtı duyuluyor.
Giriş ses düzeyi mü yüksek dedim, yok, kısık seslerde de bu sorun var, bu derdin bir plugini var mı bilmiyorum, ama kullanmadım.
3.DENEME: gitarı clean olarak karta bağladım, direk yazılımdan ses alayım dedim, e haliyle sonuç komik oldu.

Eminim ki bilgisizlik ve tecrübesizlikten dolayı sıkıntıya giriyorum. Lütfen bu konudaki fikirlerinizi benimle paylaşın. Çünkü sadece amfim ve laptop un mik girişi ile yaptığım gitar kayıtları çok daha iyi sonuçlar veriyor. Harcadığım paraya içim yanıyor zira tondan memnun olsam hiç içim yanmayacak.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim, umarım yardımınızı esirgemezsiniz.

Bence 1. Denemende mikrofon tercihin isteğine karşılık vermemiş olabilir.Yani elde etmek istediğin tona göre bir mikrofon seçmelisin ki bunu iyi araştırmalısın ancak Barış Abi'mizin söylediği gibi Shure SM57 isteğine karşılık verebilecek bir mikrofon olabilir.
Yine bence 2. Denemende 4 kanal gitar yapmışsın.Bu ardından gelen gürültüyü 4'e katlamak demek ki bu bana mantıklı gelmedi.Mesela 2 kanal kaydı ile bunları sağ 100 ve sol 100 panlamak daha iyi bir sonuç getirebilir.Ayrıca zaten pedalından efektlediğin bir sesi bir de Gitar Rig programı ile efektlemek mantıklı değil bence.Yabi bunu yapacağına 3. Denemende bahsetmiş olduğun direkt gitar girşi yapıp Gitar Rig yazılımından efektlemek daha mantıklı.Ve hatta bu yöntem çok da iyi bir sonuç verebilir.
Bence senin en büyük hatan herşeyi yapmış olman.Yani bazen sadelik daha iyi sonuç verir.Mesela 4 kanal kaydı yerine 2 kanal kaydı ve sadece prosesöründen çıkan sesi biraz eq ile kontrol altına almak basit görünse de ekipmanın daha iyi bir seviyeye çıkana kadar en iyi sonuç alacağın yöntem olabilir.Yardımcı olduysam ne mutlu bana...
Kullanıcı avatarı
Barış
Oooo hojgeldınız ba...

İleti Nurkan Cum Tem 23, 2010 6:09 pm

Ev koşullarında kayıt yaparken elim pek amfiye gitmiyor. Tamam alet güzel, mikrofonları kurcalamak filan keyifli ama komşular faktörü herşeyden önce geliyor maalesef. :)

Ben senin yerinde olsam GT-8'i suyunu çıkartana kadar kurcalardım. O tip altlerde amp ya da line output seçenekleri olur. Amp output seçiliyken line girersen ses kartına pek de iç acıcı bir ses çıkartmaz alet.

Ben processor ile kayıt yaparken, istediğim parçaya en çok yakışan amp ve kabin karakterini bulana kadar kurcalıyorum aleti. Mümkün olan en sade sesin peşinde koşarım. Chorus, delay, reverb vs. efektleri pek işin içine katmam. Barış'ın ve bir çok kişinin şikayetinin bir sebebi de bu aslında.

Elinizdeki cihazı tanımak çok önemli. Oradaki modellemeler gerçek hayat koşulları göz önüne alınarak, gayet hassas bir şekilde yapılıyor. Dolayısı ile aletin üzerinde yazan amp ve kabin modellerinin gerçekte ne gibi bir ses çıkarttıklarını da bilmek gerek ki hem istdiğin neticeye kısa yoldan ulaş, hem de yoldan çıkmak istediğinde ne yaptığını bilir ol. :)

Aklıma geldikçe yazarım, kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
Nurkan
Forum Yöneticisi

İleti chnbfr Pts Tem 26, 2010 2:44 pm

Üstadlar zaten açıklamış olayı.Aklıma gelmişken hemen söyleyeyim bir de monitör olayı var ki oda çok önemli.
Referans olarak duyduğun ses her durumda farklı olacak ekipmanlarına baktığımda acaba dedim monitör olarak ne kullanıyor laptopın dahili hopalöründen alıyorsan sittin sene o ses kulağına iyi gelmez. Harici olarak referans hoparlörü yada her hangi referans ses için bır hoparlör tak ve ses ayarlarını o şekılde düzenle.

Zaten yaptığın bır kaydı export edip başka hoparlör veya gerçek referans setlerinde dinlediğinde az çok bir sonraki kayıtta ne yapıp ne yapmaman gerektiğini anlarsınç

Birde kendi başıma gelen bir durum ne laptopda bır ara hem clean mıc sesı hemde işlenmiş guitar rig veya cubase vstlerinin tabı cubase açıkken sesi geliyordu.Laptoplarda boyle sorunlar olyor mesela dahılı web camın yanındaki mıc grişi bazen kendıiliğinden aktif oluyor. :mrgreen: İşin aslı ton yazacağın veya kuracaladığın zaman sana gelen sesin iyi bir referans gerektirdiği yoksa ne yazdığından anlarsın nededuyduğundan .Kolay gelsin. :!:
Kullanıcı avatarı
chnbfr
Eleman

Barış Büyük

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir