Yetkili: Selcuk_Ergen, Forum Yöneticileri

sator yazdı:Selamlar,
Yine uzunca bir aradan sonra yazabiliyorum. Çalışan insanın hobileri böyle oluyor galiba.. Neyse son durum şu şekilde:
Osilatörleri tek bir ünite halinde toparladım. Girdi-çıktı ve kalibrasyon oldukça kolaylaştı:
Klavye ile biraz uğraştım. Kulandığım anlık düğmelerden pek performans alamadım, o yüzden hepsini söküp reed anahtar kullanarak tekrar yapacağım. Bir de gözümde büyümese...
Dün elime bir adet Farfisa Mini Compact geçti. Tabi ki ilk iş içini açmak oldu. Şansıma cihaz oldukça iyi durumda. Bütün klavye kontakları çalışıyor. Üç beş sorunu yok değil: dip gürültüsü fazla, Mi osilatörü bozuk ve Do osilatörünün en alt iki oktav böleninde sorun var. Öncelikle bol bol kapasitör değişimi yapacağım gibi. İşe yaramazsa transistörlere dalacağım. Denediğim kadarıyla cihazın tonu harika.
40 senelik bir cihaz için çok iyi durumda:
Amfi kartındaki kapasitörler için aynı şeyi söylemek mümkün değil:
Farfisa org tamiri yapmış olan arkadaşlar varsa deneyimlerini benimle paylaşabilir mi?
synfox yazdı:sator yazdı:Hatta yanılmıyorsam 4. osilatörü 3.'ye eşitledikten sonra, 4. osilatörde oluşan dalga şekliyle farklı bir osilatörü de eş zamanlayıp çok daha ilginç seslere ulaşabilirim. Tasarımda veya düşüncemde hata varsa lütfen düzeltin
Aslında işin daha iyi anlaşılması osc sync durumunu tanımlamam lazım.Normalde osc'ler synchronisation'a maruz kalmadıklarında , herbiri oluşturduğu waveformu , eğer wave'ler ve pitch'ler farklı ise , ilk tuşa başma anı ( yada ilk triger edildikleri an ) hariç , farklı zamanlarda başlatırlar ve bitirirler. Çünkü waveformlar , wave length'ler hep farklıdır.
Osc sync durumunda ise slave osc cycle'ını master osc ne zaman başlatırsa ,ona göre yeniden başlatır.
Yani 4. osc'yi 3'e sync ettikten sonra , 1 ve 2 'yi de 4'e sync edersen ; aslında , 1ve 2'yi 3'e sync etmiş olursun.Çünkü 4. osc zaten 3'ü referans alarak kendi cycle'ına başlıyor.
Aşağıya Moog Voyager'ın manual'ından bir alıntı yapıyorum ,
Minimoog Voyager manual , sayfa 20 ;
1-2 sync : Oscillator 2 synced to oscillator 1
Oscilator sync is an effect caused by reseting an oscillators waveform's start point with another oscillator.The effect is noticeable if the synced oscillator is a higher frequency than the reset oscillator.The main frequency heard is that of the reset oscillator.As the frequency of the synced oscillator is swept ,it reinforces the harmonics of the reset oscillator...This effect is much more dramatic when oscillator 2 is set to a higher octave than oscillator 1
Yani aslında wave'lerin başlama zamanlarını sabitliyorsun.Bir tek master osc doğal cycle'ını tamamlıyor , ona sync edilen osc'ler kendi cycle'larını master osc start point'e geldiğinde yeniden başlatıyorlar ve normalde oluşması gerekenden farklı wave formlar oluşuyor.
Pratikte çok kullanılan sync uygulamalarından da bahsetmek istiyorum.Yukarıda yaptığım alıntı , main frequency'nin master yada reset osc tarafından belirlendiğinden ve synced osc'nin frequency'si değişir ise bunun master osc'nin harmoniklerini kuvvetlendireceğinden bahsediyor.
Pratikte sync osc'yi detune ederseniz , alışık olduğumuz detune effect'i duymassınız.Eğer sync osc'yi envelope ile yavaş bir şekilde detune ederseniz bu sefer çok kısa bir süreliğine ( envelope'un attack değerine ve sustain level'a bağlı olarak) detune effect'i duyarsınız (eğer slave osc'yi module eden envelope'un attack değeri çok yüksek ise )ama hemen master osc slave'ı main frequency'e çeker.Bu trickler sound designerlar tarafından sıkça kullanılır.
Tuşlu / Nefesli / Vurmalı Enstrumanlar Forumu
Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir