Analog Synthesizer Yapıyorum.. Gözlerim Kapalı :)

Bateristler, Klavyeciler, Flütçüler, Trompetçiler, Solistler! Alın size gitarcılar tarafından ha bire rahatsız edilmeden kafanıza göre takılacağınız bir forum işte...

Yetkili: Selcuk_Ergen, Forum Yöneticileri

İleti sator Per Ekm 22, 2009 9:19 pm

Amfi transistörleri: SFT307, SFT337, SFT353 ve SFT 367.
Kullanıcı avatarı
sator
Ekstracı

İleti Mahcem Per Ekm 22, 2009 10:09 pm

Evet, Germanyum BJT transistörler. Özelliklerini şuradan bulabilirsin: http://www.datasheetarchive.com/search.php?q=sft307

Kondansatörleri de Karaköy Pasajı'nın arka çıkışında Bayraktarlar diye bir yer vardı, orada bulabilirsin sanıyorum. Ama Panasonic ararsan nedense bulunmuyor Türkiye'de.

M.
Kullanıcı avatarı
Mahcem
Şartlı Tahliye

İleti sator Pzr Ekm 25, 2009 1:19 am

Farfisa'nın bütün osilatörleri tamam. Mahçem Abi evde zaten bir sürü kondansatör var, hiç sorun yaşamadım parça değişiminde.

Mi osilatörünün derdini bulana kadar akla karayı seçtim. Önce kondansatörler değişti, hiç ekti etmedi. Transistörleri değiştirdim, bana mısın demedi. Baktım indüktörde hayat yok gibi, onu da bir yerinden çıkarayım dedim. Meğer indüktör bobininin bağlantıları kopmuş. İncecik bakır tellerin ucunu bulup miyop olmanın bütün avantajıyla lehimledim. Cihaz anında hayat buldu :).

Bir iki osilatörün de oktav bölenlerinde tamirat yaptım. Güç kaynağındaki iki kondansatörü değiştirdim. Sonuç harika! :D Ne olur ne olmaz amfi ve vibrato kartındaki bütün kondansatörleri de değiştireyim diyorum... Biraz da kozmetik bakımdan sonra kız gibi olacak :).
Kullanıcı avatarı
sator
Ekstracı

İleti Mahcem Pzr Ekm 25, 2009 2:07 am

Süper olmuş! Müsait bir zamanda birkaç ses örneği kaydedip assana? :)

M.
Kullanıcı avatarı
Mahcem
Şartlı Tahliye

İleti sator Pts Ekm 26, 2009 11:44 am

İşte suçlu indüktör bobini:
Resim

Dediğim gibi preamfi ve amfi karlarındaki bütün elektrolitik kapasitörleri değiştirdim. Cihazı ilk çalıştırdığım zaman oldukça yüksek olan dip sesi (bütün tuşlar aynı anda basılmış gibi bir karmaşa) tamamen gitti. Cihazın toparlanmış hali:
Resim

Dış kısmını tekrar kaplamayı düşünüyorum. Boya falan yakışmaz herhalde.. Transformatörün altındaki güç devresi ve preamfi kontrol kutusunu biraz modifiye ettim. Dışarı bakan bir sigorta girişi vardı. Bu daha önceki bir tamirde içeri taşınmış. Sigorta girişini çıkarıp yerine 1/4" jack girişi taktım. Zannımca daha rahat ulaşılır oldu:
Resim
Kullanıcı avatarı
sator
Ekstracı

İleti Mahcem Pts Ekm 26, 2009 12:48 pm

Çok güzel!

Evet dışını sakın boyama. Aynı tarz kaplama yaptırabilirsen çok iyi olur. Ama orijinali gibi olmayacaksa hiç bozma derim, bırak böyle kalsın. Vintage :)

Bu arada bu başlığı klavyecilerin farketmesi için Tuşlu Çalgılar forumuna taşıyorum.

M.
Kullanıcı avatarı
Mahcem
Şartlı Tahliye

İleti _deliturko_ Pzr Kas 01, 2009 4:32 am

sator yazdı:Selamlar,

Yine uzunca bir aradan sonra yazabiliyorum. Çalışan insanın hobileri böyle oluyor galiba.. Neyse son durum şu şekilde:

Osilatörleri tek bir ünite halinde toparladım. Girdi-çıktı ve kalibrasyon oldukça kolaylaştı:

Resim
Resim
Resim

Klavye ile biraz uğraştım. Kulandığım anlık düğmelerden pek performans alamadım, o yüzden hepsini söküp reed anahtar kullanarak tekrar yapacağım. Bir de gözümde büyümese.. :).

Dün elime bir adet Farfisa Mini Compact geçti. Tabi ki ilk iş içini açmak oldu. Şansıma cihaz oldukça iyi durumda. Bütün klavye kontakları çalışıyor. Üç beş sorunu yok değil: dip gürültüsü fazla, Mi osilatörü bozuk ve Do osilatörünün en alt iki oktav böleninde sorun var. Öncelikle bol bol kapasitör değişimi yapacağım gibi. İşe yaramazsa transistörlere dalacağım. Denediğim kadarıyla cihazın tonu harika :).

40 senelik bir cihaz için çok iyi durumda:
Resim
Resim

Amfi kartındaki kapasitörler için aynı şeyi söylemek mümkün değil:
Resim
Resim

Farfisa org tamiri yapmış olan arkadaşlar varsa deneyimlerini benimle paylaşabilir mi?

Gerçekten çok güzel parçalar var, Philips Mustardlarıda değiştireceksiniz onlara talibim :P

Eğer yenileyecekseniz yurtdışına çıkmadan burdan bulabiliyormuyuz aynılarından ?
paaatiii paatii paatii paaa, aaa...
Kullanıcı avatarı
_deliturko_
Hayta

İleti sator Pts Kas 02, 2009 12:39 pm

Selam,

Parça değişimi yaparken "Teker teker değiştir, dene, çalışıyorsa dur" mantığını uyguladım :). Cihazın içindeki orjinal kapasitörlerin %95 i duruyor. Değiştirmeyi vey "yenilemeyi" düşünmüyorum. Değiştirsem bile satacağımı da zannetmiyorum (akmış kapasitörleri bile atmaya kıyamadım).

Parça değişimlerini Konya sokaktan aldığım kapasitörlerle yaptım. Cihazın herhangi bir hi-fi iddiası olmadığından yeterli göründü.
Kullanıcı avatarı
sator
Ekstracı

İleti _deliturko_ Pts Kas 02, 2009 4:48 pm

Aynen bende kurumuş Hunts Can cap 32+16 mı saklamaktayım gerçek bir Plexiden sökmüştüm :D Atmaya kıyamıyor insan.
paaatiii paatii paatii paaa, aaa...
Kullanıcı avatarı
_deliturko_
Hayta

İleti Mahcem Sal Kas 03, 2009 1:10 am

Adresleri değişen resimlerin linklerini yenilemiş ve resimleri geri getirmiş bulunmaktayım, bilginize.

M.
Kullanıcı avatarı
Mahcem
Şartlı Tahliye

İleti sator Sal Kas 03, 2009 7:35 am

Eline sağlık Mahçem abi :). Çok teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
sator
Ekstracı

İleti sator Sal Kas 03, 2009 11:50 pm

Farifisa'nın kayıtlarını alacağım demiştim. Gönül isterdi ki Selçuk gelsin bir güzel döktürsün, kendim çaldım vasat oldu, affedin :wink: .

Kayıt linki: http://rapidshare.com/files/302008694/Farfisa_Kayit.rar.html

Kayıt: farfisa > marshall as50d > (lineout) MD recorder. Sonra da bilgisayara aktarım.
Kullanıcı avatarı
sator
Ekstracı

Re: osc1 osc2'ye synch olunca

İleti castitasea Cum Arl 04, 2009 9:08 pm

merhabalar, bir süredir forumu takip ediyorum. Böyle bir forumun varlığı çok hoş.

Dün akşam synfox'un yazdıklarını okudum.

synfox yazdı:
sator yazdı:Hatta yanılmıyorsam 4. osilatörü 3.'ye eşitledikten sonra, 4. osilatörde oluşan dalga şekliyle farklı bir osilatörü de eş zamanlayıp çok daha ilginç seslere ulaşabilirim. Tasarımda veya düşüncemde hata varsa lütfen düzeltin :)

Aslında işin daha iyi anlaşılması osc sync durumunu tanımlamam lazım.Normalde osc'ler synchronisation'a maruz kalmadıklarında , herbiri oluşturduğu waveformu , eğer wave'ler ve pitch'ler farklı ise , ilk tuşa başma anı ( yada ilk triger edildikleri an ) hariç , farklı zamanlarda başlatırlar ve bitirirler. Çünkü waveformlar , wave length'ler hep farklıdır.

Osc sync durumunda ise slave osc cycle'ını master osc ne zaman başlatırsa ,ona göre yeniden başlatır.

Yani 4. osc'yi 3'e sync ettikten sonra , 1 ve 2 'yi de 4'e sync edersen ; aslında , 1ve 2'yi 3'e sync etmiş olursun.Çünkü 4. osc zaten 3'ü referans alarak kendi cycle'ına başlıyor.

Aşağıya Moog Voyager'ın manual'ından bir alıntı yapıyorum ,

Minimoog Voyager manual , sayfa 20 ;

1-2 sync : Oscillator 2 synced to oscillator 1

Oscilator sync is an effect caused by reseting an oscillators waveform's start point with another oscillator.The effect is noticeable if the synced oscillator is a higher frequency than the reset oscillator.The main frequency heard is that of the reset oscillator.As the frequency of the synced oscillator is swept ,it reinforces the harmonics of the reset oscillator...This effect is much more dramatic when oscillator 2 is set to a higher octave than oscillator 1

Yani aslında wave'lerin başlama zamanlarını sabitliyorsun.Bir tek master osc doğal cycle'ını tamamlıyor , ona sync edilen osc'ler kendi cycle'larını master osc start point'e geldiğinde yeniden başlatıyorlar ve normalde oluşması gerekenden farklı wave formlar oluşuyor.

Pratikte çok kullanılan sync uygulamalarından da bahsetmek istiyorum.Yukarıda yaptığım alıntı , main frequency'nin master yada reset osc tarafından belirlendiğinden ve synced osc'nin frequency'si değişir ise bunun master osc'nin harmoniklerini kuvvetlendireceğinden bahsediyor.

Pratikte sync osc'yi detune ederseniz , alışık olduğumuz detune effect'i duymassınız.Eğer sync osc'yi envelope ile yavaş bir şekilde detune ederseniz bu sefer çok kısa bir süreliğine ( envelope'un attack değerine ve sustain level'a bağlı olarak) detune effect'i duyarsınız (eğer slave osc'yi module eden envelope'un attack değeri çok yüksek ise )ama hemen master osc slave'ı main frequency'e çeker.Bu trickler sound designerlar tarafından sıkça kullanılır.

Sonra "orada neler oluyor da biz detune duymuyoruz ama harmonikler güçleniyor ve hangileri?" sorusuna cevap verebileceğini düşündüğüm bir matlab kodu yazdım. kendimce de bir cevap buldum. http://rapidshare.com/files/316283216/VCO_synch.pdf.html

paylaşmak istedim. sonlara doğru iyice gaza da gelmişim :D

daha çok analog synth ipucu öğrenmek çok hoşuma gider.

saygılar
Kullanıcı avatarı
castitasea
Oooo hojgeldınız ba...

Re: Analog Synthesizer Yapıyorum.. Gözlerim Kapalı :)

İleti synfox Pts Arl 07, 2009 8:01 am

Sevdiğim 1-2 sync örneği daha vereyim ,

Osc'ler sync durumunda iken , slave osc'nin wave shape'ini değiştirirken ya da Pulse width modulation yaparken , master osc'ye de ufak bi frequency modulation vermek çok hoş sonuçlar yaratıyor .

Bazıları ise her hangi bi squence çalarken ya da solo bi line çalınırken manual olarak slave osc'nin wave shape'ini değiştirmeyi tercih eder , bu durumda overdrive ( tüplü preamp en iyisi tabiki bu durumda ) ve delay kullanılıyorsa , çok organik ve biraz da gürültülü sonuçlar almak mümkün .

Diğer bi trick de , belki de en çok kullanılanlardan birisidir . Osc'ler sync'de iken , manual olarak slave'in frekansını değiştirmek .

Ama sonuç olarak sync kullanılıyor ise , slave osc'nin pitch'ini ister LFO ister ADSR ya da manual vs... bir şekilde modüle etmek en çok kullanılan trickler .

Benim pek sevmediğim , ama 80'lerde analog poly'lerde çok kullanılan bi trick de şu ; osc'ler sync'da iken , adsr ile delay vari bi fx yapılır ( cihaza göre değişir tabiki ama kararında bi attack , hızlı bi decay , çok çok az bi sustain ve makul bi release ) , bi de bu ufak bi slap back echo ile cilalanır . Bu tonları zamanında DX7'yi taklit etmek için yaptıklarını da söylemek lazım . Tabi bazı synth'lerde envelope'larda break , decay2 vs... gibi ekstra parametreler olunca bu tip şeyler daha da çeşitleniyor .
En son synfox tarafından, Pts Arl 07, 2009 8:16 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
too much rock'n roll
Kullanıcı avatarı
synfox
Alemci

Re: Analog Synthesizer Yapıyorum.. Gözlerim Kapalı :)

İleti synfox Pts Arl 07, 2009 8:14 am

Tabiki bi önceki mesajda yazdıklarım işin sync tarafı . Bunlar dışında filtre ne olucak , amp-adsr ne olucak vs... Delay mi , reverb mü ? İkisi mi birden ? Overdrive ? Ben bazı durunlarda chorus'u da çok yakıştırıyorum mesela sync'lı tonlara ... Bu liste uzar gider . Eldeki cihazlara ve hayal gücüne kalmış gerisi .
too much rock'n roll
Kullanıcı avatarı
synfox
Alemci

ÖncekiSonraki

Tuşlu / Nefesli / Vurmalı Enstrumanlar Forumu

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir