Analog Synthesizer Yapıyorum.. Gözlerim Kapalı :)

Bateristler, Klavyeciler, Flütçüler, Trompetçiler, Solistler! Alın size gitarcılar tarafından ha bire rahatsız edilmeden kafanıza göre takılacağınız bir forum işte...

Yetkili: Selcuk_Ergen, Forum Yöneticileri

Re: Analog Synthesizer Yapıyorum.. Gözlerim Kapalı :)

İleti castitasea Sal Arl 08, 2009 8:27 pm

synfox yazdı:
Bazıları ise her hangi bi squence çalarken ya da solo bi line çalınırken manual olarak slave osc'nin wave shape'ini değiştirmeyi tercih eder , bu durumda overdrive ( tüplü preamp en iyisi tabiki bu durumda ) ve delay kullanılıyorsa , çok organik ve biraz da gürültülü sonuçlar almak mümkün .

bu cümleniz ve diğerleri üzerine başladığım macera 5 saat kadar sürdü. gerçekten de kullandığım cihazdan bugüne kadar aldığım en organik tonları yakaladım diyebilirim. özellikle square çıkışları birbirine synchlemek tatlı sonuçlar doğurdu gibi geldi bana. üstelik aynı metodun daha pek çok varyasyonu (EG ya da MG kullanmak, synchlenmiş osilatöre feedback uygulamak) var gibi. teşekkürler

daha önceki mesajda yaptığım analizin benzerini bu sefer de kare dalga biçimleri ile yaptım. anlayabildiğim kadarıyla etki aslında aynı. ama kare dalga daha çok harmonik içerdiğinden ses üzerindeki etki daha geniş bir bant aralığında oluyor, bu da daha dramatik bir etkiye yol açıyor. dahası, sadece tek harmoniklere değil çift harmoniklere de paylaştırıyor slave osc sahip olduğu enerjiyi. böylece hem master osc'nin ürettiği kare dalganın harmoniklerine vurgu artıyor hem de slave osc tarafından oluşturulan çift harmonikler kare dalganın "hollow" halini biraz gideriyor (galiba). 0-30ms arası delay eklemek de spektrumu şişmanlatıyor olsa gerek, ona daha bakmadım.

bir süredir fm sentezleme ile de ilgileniyorum . acaba dx7'yi taklit etme amacıyla kullandıkları yöntemi hangi algoritmayı taklit için kullanıyorlardı? bir de anlamam gereken slap back echo olayı var.

wikipedia.org/wiki/delay yazdı:Slapback echo uses a longer delay time (seventy-five to 250 milliseconds), with little or no feedback. The effect is characteristic of vocals on 1950s rock-n-roll records, particularly those issued by Sun. It is also sometimes used on instruments, particularly drums and percussion. Slapback was often produced by refeeding the output signal from the playback head of a tape recorder to its record head, the physical space between heads, the speed of the tape, and the chosen volume being the main controlling factors. Analog and later digital delay machines also easily produced the effect.

slapback deyince paraları zengin kızın babasının suratına fırlatan jön geliyor aklıma. ben olsam ohh der bi synth alırdım kendime hemen.
Kullanıcı avatarı
castitasea
Oooo hojgeldınız ba...

İleti synfox Çar Arl 09, 2009 8:55 am

Aslında saw daha çok harmonik içeriyor ama harmoniklerin amplitude'ları nedeniyle kulağa öyle gelebilir , bir de kullanılan cihazın verdiği saw'un karakteri önemli .
Square , pulse wave'lerin sync'da en büyük avantajı da zaten tüm harmonikleri wave shape'i değiştirerek ya da PWM yaparak tarama olanağı . Harmoniklerin amplitude'u da aynı seviyede olduğu için kulağa daha dolgun gelebiliyorlar o durumlarda .

Bu efektler chorus ve overdrive ile istenirse daha da dramatik hale getirilebilir , harmonikler abartılabilir . Ayrıca overdrive'ın synth tonunu azıcık da kompresleme durumu oluyor , bu da işe yarar . Ama efektleri çok çok efendi rate'lerde kullanmak her zaman daha makbuldür tabiki , bunu da ilave etmek lazım .

DX7 taklidi meselesi de şu , DX7'nin klasik metalik , brass , brass -synth string ( synth string diyorum ama bu bildiğimiz analog ya da pcm synth string'lerinden çok farklı malum ) arası tonlarını taklit için kullanmışlar . Özellikle klasik tonlar için 5 ve 6 no'lu algoritmalar , modulator'a lfo vari efekt vermek istendiğinde 3 ve 4 nolu algoritmalar , modulator'lar detune edilecekse ve daha harmonikli , chorus'lu gibi bi ton isteniyor ise 12 ve 13 nolu algoritmalar bu işleri görür .

Poly analog synth'lerde sync özellikle DCO'lu synth'lerin hemen hepsinde vardır . DCO'ların karakteri VCO'lara göre biraz daha az organik , metalik malum , bi de sync ya da cross modulation olunca , ortaya 80'lerin ortasının klasik poly tonları çıkıyor . Ben şahsen hiç hazzetmem o tonlardan ama nasıl yapıldığını bilmek de lazım .
too much rock'n roll
Kullanıcı avatarı
synfox
Alemci

İleti sator Per Oca 28, 2010 5:27 pm

Bu sefer bitecek!

Ön panelin ses sentezleme kısmının ilk taslağı hazır. 783 mm genişliğindeki ön panelin 235 mm sine maloldu. 2 LFO, 2 modülasyon yönlendirici, 2 mikser, 2 VCA, 2 VCF ve 4 ADSR için umarım geri kalanı yeterli olur :roll: ...

Resim

Forum resmi kestiği için bu şekilde yükledim...
Kullanıcı avatarı
sator
Ekstracı

İleti sator Cum Şub 12, 2010 4:05 pm

İkinci kısım da bitti gibi. Resimler biraz orantısız görünüyor ama yükseklikleri normalde eşit. VCO ların wave form seçeneklerine tri-saw da ekledim..

Resim

Resim
Kullanıcı avatarı
sator
Ekstracı

İleti synfox Pzr Şub 14, 2010 12:23 am

Eline sağlık , canavar bi şey olacak bu gidişle :)
too much rock'n roll
Kullanıcı avatarı
synfox
Alemci

İleti sator Pts Tem 19, 2010 2:16 pm

Biliyorum, uzadıkça uzadı. Eninde sonunda bitecek :).. Ön panel tasarımı (sırasıyla soldan sağa):

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Panel plakasını da kestirmiştim geçenlerde. Bu hafta içinde paneli oluşturmaya başlarım. Büyük ihtimal eksik malzeme olacak (açık-kapalı-açık anahtarların bu kadar çok olacağını tahmin etmemiştim). Konya sokak yolu göründü :). Bir de mod-wheel yapmak gözümde büyümese..
Kullanıcı avatarı
sator
Ekstracı

İleti kodomo Sal Tem 20, 2010 9:16 am

abi boyle seyler gozden kacar,
moog vcf de emphasis yerine emhasis yazmissin :)
bunun bitmesini heyacanla bekliyorum, ozellikler harika, sound nasil olacak bakalim, umarim harika olur!
Kullanıcı avatarı
kodomo
Kaçın kurası

İleti sator Sal Tem 20, 2010 11:56 am

Eheh.. Benim moog filtre "emhasis" li olacak ne yazık ki :). Dün plakaya yapıştırdım hepsini, bu sabah da üstüne vernik attım. Kazımaya kalksam kesin sakatlık çıkar. Üç beş gün izin alıp cihaza odaklanmak niyetindeyim. Öğleden sonra hedef Konya sokak.
Kullanıcı avatarı
sator
Ekstracı

İleti kodomo Sal Tem 20, 2010 12:31 pm

olsun nostaljik olmus, eski cihazlarda engrish durumu vardir, saniyorum korg da vardi, bir kac tane daha hatirliyorum, bulabilirsem resimlerini asarim :)
Kullanıcı avatarı
kodomo
Kaçın kurası

İleti sator Per Tem 22, 2010 2:57 pm

Klavyeyi söküp tekrar yaptım. Reed switch ve mıknatıs ikilisini adam akıllı denk getirmek beklediğimden güç çıktı. Şu anda bütün tuşlar sorunsuz çalışmakta. Kontrol devresine bir iki ufak modifikasyon yaptıktan sonra test edeceğim.

Resim

Ön paneli şekillendirmeye başladım. Elimde uygun alet olmadığından slide potlar için 8 adet yarık açmak tam bir işkence oldu. Anaktar, komütatör ve diğer potların deliklerini açıp yerleşime geçtim. Bugün biter herhalde. Fena durmadı hani :wink: :

Resim

Bütün emeği ve acıyı (havya ile el yakma, falçata ile kemiğe dayanma :roll: ) geçtim, bu pot başları beni öldürecek! Arkadaş bu kadar pahalı olmak zorunda mı bu nesneler??? Aha da hazinemin sanatsal fotoğraf denemesi :D :

Resim

En ufak boyundan 25 tane daha sipariş verdim. İliğim kemiğim kurudu resmen..
Kullanıcı avatarı
sator
Ekstracı

İleti sator Cmt Tem 24, 2010 9:50 pm

Bir iki eksik hariç bütün potansiyometreleri, komütatörleri ve anahtarları monte ettim. Yavaş yavaş kablolamaya başladım. Ön panelin hali içime sindi, gerçi bir iki düzeltme yapmak geçmedi değil içimden ama olsun (emhasis! :) ).

Resim

Resim

Resim

Dün modülleri elden geçirirken farkettim ki henüz VCA ları yapmamışım. İki üç gün sürer herhalde 2 adet VCA yapmak. İnşallah tekrar Konya sokağa gitmem gerekmez...

Biraz modüllerin bağlanlantıları hakkında bilgi vereyim. Klasik bir iş mi yaptığım bilmiyorum ama (Selçuk bana tonla manual getirmişti ama tembellikten okuyamadım), üçüncü osilatörde bir klavye kontrol anahtarı var. Bu anahtar kapandığı zaman sadece dıştan gelen (external) CV sinyalini dinliyor. Cihazın iki ayrı sinyal yolu var (Mix Bus I ve II). Bu iki sinyal yolu da kendi arasında farklı kombinasyonlar dahilinde kullanılabiliyor. Filtre ve VCA modüllerinde herhangi bir numara yok. Envelop Gen. üniteleri ise klavye veya dış GATE/TRIG sinyalleri ile kontrol edilebiliyor (aynı zamanda rastgele GATE yaratıcısı da kullanıldığında sinyali dış GATE sinyal yoluna veriyor). Herşeyi birleştirdiğimizde cihaz birbirinden bağımsız iki ayrı synth gibi de kullanılabilmekte (ikici bir klavye ile veya herhangi farklı bir kontrolcüyle).

Bunun dışında cihaza audio sinyal girişi eklemek aklıma geldi. Mikser ünitelerinde böyle bir girişe yer yok. O yüzden aynı zamanda DPDT anahtar olan bir 1/4" jack ile, Osc3'ün sinyal yolunu aynı zamanda external audio için kullanmayı düşünüyorum.

Modülasyon sinyal yolları Selçuk'un önerisiyle Moog synthlerden aşırma. Gerçi ben elimde hazır 12 li komütatör var diye ekleyebildiğim bütün modülleri modülasyon matrixine dahil ettim. Ne olur ne olmaz..

Osilatörlerin synch işini biraz savsakladım galiba. Çok daha yaratıcı şeyler konuşulmuştu önceden (Modülasyon sinyal yolu seçicisine benzer ayrı bir synch modülü gibi). Bu seferlik böyle oldu.
Kullanıcı avatarı
sator
Ekstracı

İleti kodomo Pts Tem 26, 2010 9:52 am

ses demolari icin sabirsizlaniyorum!
Kullanıcı avatarı
kodomo
Kaçın kurası

İleti sator Pts Tem 26, 2010 10:35 am

İnşallah en kısa zamanda ses alırım cihazdan :).

Modülasyon sinyal yollarına (mod. bus) bakarken daha önce fazla kafa yormadığım bir noktayı farkettim. Kaynak (source) komütatörünün çıkışı CV (control voltage). Buraya kadar herşey iyi. Kontrol (control) komütatörüne bağlı modüller de CV üretiyor. Sonuç olarak bana "kaynak" daki CV seviyesini "kontrol" deki CV seviyesine göre kontrol edecek başka bir modül daha gerekiyordu. Yani iki adet daha VCA..

Toplam 4 adet VCA dün bitti. Şu anda bütün modüller hazır. Kasanın içine yerleşim provaları yapıyorum :D . VCA ları, mixer modülleri gibi doğrudan ön panele monte edeceğim. Diğerleri rahatça kalibre edilebilecekleri şekilde kasanın içine yerleşecekler.

Öncelikle daha önce test etmiş ve çalıştığını görmüş olduğum klavye ve Osc. bloğunu monte etmeyi planlıyorum. Diğer modülleri ard arda ekleyerek çıkabilecek sorunları daha kolay tespit etmeyi amaçladım.
Kullanıcı avatarı
sator
Ekstracı

İleti interm20-5 Çar Ağu 04, 2010 10:46 am

Başarılarının devamını dilerim .Çalışmalar ve sistem çok harika, bu kadar elektronik bilgim olsaydı keşke..
interm20-5
Oooo hojgeldınız ba...

İleti Selcuk_Ergen Cmt Ağu 07, 2010 1:05 am

Esat sonuna gelmişsin gibi görünüyor. Bekliyoruz ses örneklerini, hatta bence video lazım.
Kullanıcı avatarı
Selcuk_Ergen
Şahsına Münhasır

ÖncekiSonraki

Tuşlu / Nefesli / Vurmalı Enstrumanlar Forumu

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir