Bir iki gündür müziktek.net forumlarını arşınlıyorum ve daha önce nasıl oldu da bulamadım burayı diye düşünmeden alamıyorum kendimi. Oldukça başarılı bir site ve oldukça değerli insanlar görüş bildiriyor. Ben de nacizane hevesimden biraz bahsetmek istedim.
Sahnede lazım olduğu için analog synthesizerlara ilgi duymaya başladım. İnternette dolaşan bol bol şema var. 2 osilatörü, LFO'su, VCF'si, VCA'sı, gürültü modülü (Noise Gen.), AR Envelope yaratıcısı (AR Env. Gen.) olan ufak bir model yaptım. Osilatörleri 1V/oktav bile değil hatta. Gate ve kontrol voltajı girişleri var. Yine de harika sesler elde ettim. Bundan aldığım cesaretle 16 kanallı analog sequencer yaptım (On the Run çaldık sahnede).
Bu iki oyuncakla elde edebildiğim sesler ve kombinasyonların ufku geniş olmasına rağmen beni tatmin etmedi (işte başlıyoruz
İstanbul'da verdiğimiz bir konser sonrası Tünel civarını (altını üstüne getirerek) dolaşma fırsatım oldu. Bir klavye tamircisinde aradığımı buldum: 3.5 oktavlık her yanından kablolar sarkan bir tuş takımı
Asıl sorun bu aletin içine ne koyacağım oldu. Düşün taşın, oku, araştır derken elime sahne tipi eski analog synth'lerin modül bağlantı şemaları geçti. Aşağı yukarı hepsi birbirine yakındı. Bu noktada, daha önce bu konuda pek deneyimim olmadığından, bari yaptığım alet bana özel olsun dedim ve modülleri ona göre seçtim. Şu anda elimde bitmiş olarak 4 1V/oktav osilatör (teker teker osiloskop ve frekansmetre yardımıyla kalibre edildiler), 2 LFO, 1 12db/oktav filtre, 2 ADSR Env. Gen., 1 gürültü ve rastgele Gate yaratıcısı, 6 voltaj mikseri, 2 log-linear VCA, klavye kontrol devresi ve A440 referans osilatörü var. Bunları yapmak neredeyse haftalarımı aldı. Bütün modülleri de yapacağım synth de kullanmayı planlıyorum.
Bu tip bir proje konsunda düşünceler nedir merak ediyorum. Fotoğraf isterseniz bir makina bulmaya çalışırım. Bol müzikli günler.