Vokalist Başlığı

Bateristler, Klavyeciler, Flütçüler, Trompetçiler, Solistler! Alın size gitarcılar tarafından ha bire rahatsız edilmeden kafanıza göre takılacağınız bir forum işte...

Yetkili: Selcuk_Ergen, Forum Yöneticileri

İleti lightsaber Per Mar 27, 2008 6:47 pm

aristo yazdı:Vokal kaydından hemen önce ne gibi egzersiz önerirsiniz? Ben 4-5 ay kadar şan dersi almıştım, hocam evde çalışma demişti yanlış alışabilirsin ama maddi durumdan ötürü bıraktım ve gerilememek için çalışıyorum. Vokal kaydından önce bana gösterdiği eksersizleri yapıyorum piyanoda 1.5 oktava kadar majör gamlar basıp klasik la la la yapıyorum. Sonra 1-3-5 sesler şeklinde basıp la la la la... sonra pozisyonları değiştire değiştire 30 dk. ısıttıktan sonra sesimi başlıyorum kayda. Tabi piyano alıştırmalarından önce 10 dakika nefes çalışması yapıyorum, köpek gibi dilimi çıkarıp he he he lemek de dahil, böylece diyafram kasımı esnetmiş oluyorum :D

İzlediğim yol ne derece doğrudur? Kayda nasıl hazırlanılabilir başka?

Ben şimdi bir şey diyeceğim ama yanlış anlaşılmaktan korkuyorum :D . Ses için olmasa da nefes açmak için en güzel egzersiz 15 barfiks. Ciddiyim bu konuda yükleme sporları yaparken ister istemez diyaframınıza yükleniyorsunuz. Bu da nefesinizi anormal derecede ısıtıyor. Bir idman sonrası, programa gitmiştim o zaman tecrübe etmiştim bunu.

Şimdi spor yapmadığım günler şarkı söyleyeceksem mutlaka barfiks çekerim, belki de sadece psikolojik etkisi vardır ama bir etki yaptığı kesin bana :D

Tabi piyano başında şan egzersizleri yapmak şart orası su götürmez bir gerçek.
Kullanıcı avatarı
lightsaber
Gece Kuşu

İleti TiO Pts Nis 14, 2008 4:24 am

Günde 2 pakete yakın sigara içen,alkolü çok seven,sahnede de tüketen,ısınmayı sadece performansa başlarken belli bir kaç kolay şarkıyla yapan,uyku düzeni olmayan,psikolojik olarak baskı altında yaşayan ve 10 küsür yıldır şarkı söyleyen bir vokalistim :D
(kötü örnek olmak istemiyorum 5 yıl sonra yine aynı şekilde şarkı söyleyebileceğimin bir garantisi bulunmuyor bu şartlarda.belirteyim)

Anatomik olarak olarak herkesin, gırtlak, nefes borusu, ses teli vs. gibi konularda birbirinden ayrıldığını (parmak izi gibi) ve bu işlerde genel geçer kurallar bulunmadığını düşünüyorum. [opera hariç]
[Tabiki diyafram tekniği ve gırtlağa çok yüklenme ile ilgili eğitim konuları da hariç...]

Yukarda da belirtimiş fakat çok şarkı söylemenin vokalist için en önemli egzersiz olduğunu,taklit etmenin işin alfabesi olduğunu düşünüyorum.
Ayrıca bir vokalist kesinlikle güven ve cesaret sahibi de olmalı. Zor da olsa
kafasındaki ya da hayalindeki şeyleri (ses,nota,nağme) yapmak için biraz zorlamalı...
Kendinize azda olsa yüklenmezseniz, sınırlarınızın ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmazsınız...
Çok taklit çok teknik demektir,seçenek demektir.Kötü (ya da iyi) bir taklit olarak kalmamakta vokalistin kendi elinde olan bir durum.Çalışarak üreterek ve kendini keşfederek sesinin kişiliğini oturtur.

Erkek vokalistlerin kadınların söylediği şarkıları aynı gırtlak hareketleri ve duyguyla söylemeye çalışması da duygu anlamında onlara daha çok seçenek kazandıracaktır.(kendim çalışıyorum bu aralar bu konuya)
Aynı şekilde kızlarda da geçerlidir sanıyorum.Kız olmadığım için bilemeyeceğim :D

Not: Alkol ve vokalist ikilisi hakkında da kendi üzerimden bir kaç ibret verici örnek verebilirim isteyen olursa :wink:
"I'm going to grow a beard, just in case. How about you?"
Kullanıcı avatarı
TiO
Olmaz evliya...

İleti lightsaber Pzr Nis 27, 2008 10:25 pm

airbender yazdı:Günde 2 pakete yakın sigara içen,alkolü çok seven,sahnede de tüketen,ısınmayı sadece performansa başlarken belli bir kaç kolay şarkıyla yapan,uyku düzeni olmayan,psikolojik olarak baskı altında yaşayan ve 10 küsür yıldır şarkı söyleyen bir vokalistim :D
(kötü örnek olmak istemiyorum 5 yıl sonra yine aynı şekilde şarkı söyleyebileceğimin bir garantisi bulunmuyor bu şartlarda.belirteyim)

Anatomik olarak olarak herkesin, gırtlak, nefes borusu, ses teli vs. gibi konularda birbirinden ayrıldığını (parmak izi gibi) ve bu işlerde genel geçer kurallar bulunmadığını düşünüyorum. [opera hariç]
[Tabiki diyafram tekniği ve gırtlağa çok yüklenme ile ilgili eğitim konuları da hariç...]

airbender'ın bu yazdıklarını okuyunca aklıma Opera Sanatçısı bir dostum'un Chris Cornell için söylediği sözler aklıma geldi. "You Know My Name" 'in canlı performansında Adamın sesi iyice boşalmış şekilde çıkıyordu. Neredeyse sadece hava sesi geliyordu. Arkadaşımın yorumu aynen şöyle oldu;

" -abi kim ne derse desin benim bu adama saygım sonsuz. Belki 3 yıl sonra adamdan hiç ses çıkmayacak ama sonuçta bir stilin sahibi ve kendine bir yol çizebilmiş bir insan."

Konservatif bir eğitim almış birisinden böyle yapıcı yorum duymak beni çok şaşırtmıştı. Kendi açımdan dediklerinde %100 haklıydı. Yıllar önce konulmuş kurallara bağlı kalarak, İçinizden geldiği gibi şarkı söyleyemedikten sonra 30 yıl söyleseniz ne yazar, 40 yıl söyleseniz ne yazar.
Kullanıcı avatarı
lightsaber
Gece Kuşu

İleti TiO Cmt May 03, 2008 3:49 pm

Konservatif bir eğitim almış birisinden böyle yapıcı yorum duymak beni çok şaşırtmıştı. Kendi açımdan dediklerinde %100 haklıydı. Yıllar önce konulmuş kurallara bağlı kalarak, İçinizden geldiği gibi şarkı söyleyemedikten sonra 30 yıl söyleseniz ne yazar, 40 yıl söyleseniz ne yazar.

Kesinlikle katılıyorum bu dediklerine Lightsaber...
Bu iş ruhla alakalı bir iş. Akılla, hesapla yapılan solistlik bir yere kadar. İçinde hissettiğin ya da seni dürtükleyen, belki senden absürt şeyler yapmanı isteyen seslere kulak vermek, en azından bir şans vermek gerek... Bazıları duyamaz/hissedemez belki bunları ama hepimizin içinde var bunlar :) . Ben bu işe ''kut'' diyorum. Doğadan almışız bunu. Hepimizin içinde faklı işlere yönelik yapabiliteler var ...

Ek olarak önemli bir konudan bir gözlem aktarayım:
Çevremde ve nette bazı vokalist arkadaşlar ilginç ve önemli bir hataya düşüyorlar bence. Yukarda benim de bahsetmiş olduğum taklit mevzusunu fazla zorlayanlar var. Şarkı söylemeye başladığından beri sırf taklit işleri yüzünden kendi ses tonunu ve rengini bilmeyen, kendi sesine şans tanımamış arkadaşlar var.
Bu çok yanlış bir durum. Tamam taklit yapalım ama öğrenmek için yapalım takliti, teknik için yapalım. Başka birinin ses tonunu ve rengini taklit etmeye çalışmak hem zararlıdır, hemde belki daha iyi bir sese sahip kişiyi sınrılayıcı ve kötü bir taklit olarak (eninde sonunda) görülmesinden dolayı kariyerini baltalayıcıdır...
Çalışırken tek bir vokaliste de bağlı kalmamalıyız...
İlk şansı kendi sesimize vermeliyiz. Belki taklit ettiğimiz şarkıcıdan daha iyidir kendi sesimiz...

Sevgiler.
Kullanıcı avatarı
TiO
Olmaz evliya...

İleti TiO Sal May 06, 2008 5:44 pm

Sanırım bu başlık pek ilgi görmüyor fakat ben yinede yazayım...

Geçen gün acısını tekrardan içimde hissettiğim bir konuyu paylaşmak ve naçizane birkaç laf etmek istiyorum.

Maziye dönüyoruz..Yıl 90'ların ortaları, ben ise liseyi yeni bitirmiş ve hayatını şarkıcı olarak yaşamaya karar vermiş biriyim. Kararım kesin. İçim içime sığmıyor, ne fırsat bulsam saldırıyorum şarkı sölylemek adına. Aile desteği yok, etrafta yardımcı olabilecek insan sayısı yok denecek kadar az ve müzik konusunda süper cahilim.. Kendimce düzgün şeyler dinlediğimi düşündüğüm zamanlar( ki hala öyle düşünüyorum).Elvis, Bonjovi(artık değil) ve Queen idollerim... Kısaca Rock'n Roll ateşi var içimde :)

Piyasa olarak tabir ettiğimiz yere dalmak ve birşeyler öğrenebileceğim kişilerle tanışmak istiyorum. Daha önceden lise de yaşadığım bir kaç ufak şarkıcılık deneyimi sayesinde kendime yer ediniyorum ve iğrenç bir şekilde de olsa bir yerlerde çalıp söylemeye başlıyorum.. Ama içerdeki ateş farklı öyle Anadolu Rock (o zamanlar Anadolu Rock moda ve altın çağında) filan söylemek değil hedefim gerçek rock'ın sırlarını öğrenmek. (Pick of Destiny :D ) Karşıma çıkan ve benden iyi olan müzisyenlere saldır allah saldır..

Neyse gün olup devran dönüyor ben gerçek rockerlarla takılmaya ve onlarla gruplar kurmaya başlıyorum.Provalar yapılıyor, repertuarlar hazırlanıyor, it gibi çalışıyorum ama bir problem var. Şarkılar çok dik!

Grup arkadaşlarım benden, Europe, MSG, Rainbow gibi grupların şarkılarını onlarla aynı tondan söylememi bekliyor ve ben ne kadar denersem deneyeyim bir türlü olmuyor..Gidip ''Abi bir ton, birbuçuk ton transpoze edemez miyiz?'' diye soruyorum. Suratlar eğiliyor ve şarkıların bu tonlardan tınladığını, değişemeyeceğini söylüyorlar!!! Hırslanıp ,sinirlenip tekar çalışmaya başlıyorum ( çooook kısıtlı blgilerle) fakat birtürlü olmuyor ve acı çekiyorum, boğazım tahriş oluyor ve korkmaya başlıyorum.

Sonuçta moralsiz bir şekilde proje sonlandırılıyor..Başka bir repertuar edinip tekrardan yeni bir proje için birşeyler yapmaya çalışıyorum ve şöyle bir soru ile karşılaşıyorum...

X Şahıs: Neden bilmemne şarkılarını çalmıyoruz?
Ben : Abi o şarkılar çok dik, her gece her gece barda çok zor olur ama transpoze edersek sorun olmaz.

Diyorum ve yine eğilen bir surat gördüğüm için moralim ''0'' ın altına düşüyor.Karşıdaki de bende işten soğuyoruz!.Bu durumlar da bir süre daha aynı şekilde devam ediyor ve ben artık vaz geçiyorum. Para için çalışmak zorunda olduğumdan ve hevesim kursağımda bırakıldığından (!) ''ne ararsan var abi'' şeklinde bir pop şarkıcısına dönüşüyorum...

Sonuç boşa geçmiş (tahmini) 3 yıl... NE büyük bir kayıp!

Arkadaşlar, şarkı transpoze edilmez diye bir kural yok! Şarkılar aynı çalınmalıdır pozisyona sağdık kalınmalıdır diye bir kuralda yok! Varsın farklı çalınsın, kulağınıza güzel geliyorsa sorun yok, hem daha yaratıcı bir durum coverlar'ın farklı çalınması ! Hangimiz Dio'yuz ya da Hangimiz Kiske'yiz... Kaldıki Dio müziğe ilk başladığında da böyle canavar gibi mi söylüyordu ya da Jorn! Elbette ki hayır. Vokalist dediğin şey yavaş yavaş yetişiyor. Şimdi hoplata hoplata söylüyorum eskiden yanına yaklaşamadığım şarkıları... Ama beni işten soğutmuş ve zaman kaybettirmiş bu yaklaşımları (ezbercilik ve zora gelememek) hatırladıkça içim bir tuhaf oluyor. :(

Sevgiler.
Kullanıcı avatarı
TiO
Olmaz evliya...

İleti Nurkan Sal May 06, 2008 6:53 pm

Çok haklısın. Her kişinin malzemesi farklı, zorlamanın hiç manası yok.

Olan sesini de alırsın kucağına maazallah.
Kullanıcı avatarı
Nurkan
Forum Yöneticisi

İleti TiO Sal May 06, 2008 7:22 pm

Kesinlikle haklısın sevgili Nurkan.

Yukarda yazdıklarımla çelişmemek için birşey eklemek istiyorum;
Teknik olarak işi anlamadan zorlamak kesinlikle Nurkan'ın da dediği gibi intihar olur. Fakat işin içinde biraz pişince ve artık bilgiye, tekniğe kavuşunca bilinçli zormalarında faydası var. Çalışarak dik notalarda daha kontrollü olmak ve sesin aralığını genişletmek olağan durumlardır. Ancak bu zorunda bırakılarak değil, vokalist kendi istediği için olması gereken bir durumdur...

Sevgiler.
Kullanıcı avatarı
TiO
Olmaz evliya...

İleti lightsaber Pzr Oca 25, 2009 12:33 am

TiO yazdı:
Grup arkadaşlarım benden, Europe, MSG, Rainbow gibi grupların şarkılarını onlarla aynı tondan söylememi bekliyor ve ben ne kadar denersem deneyeyim bir türlü olmuyor..Gidip ''Abi bir ton, birbuçuk ton transpoze edemez miyiz?'' diye soruyorum. Suratlar eğiliyor ve şarkıların bu tonlardan tınladığını, değişemeyeceğini söylüyorlar!!! Hırslanıp ,sinirlenip tekar çalışmaya başlıyorum ( çooook kısıtlı blgilerle) fakat birtürlü olmuyor ve acı çekiyorum, boğazım tahriş oluyor ve korkmaya başlıyorum.

Sevgiler.

Benzeri bir örnek de ben vermek istiyorum. U2'nun Angel Of Harlem diye bir şarkısı var. Bir zamanlar çalıştığım bir grupla girdik stüdyoda provasını yapıyoruz. Şarkı nın bir yerinde Bono abimiz bir taraflarını yırtarak "Yeah" diye bağırıyor. En dik noktası orası. Adamlara dedim abi yarım ton çekelim. Çektiler sağolsunlar çk da rahat söyledim. Gelin görün ki repertuardan çıkarıldı. Neymiş efendim gitar güzel tınlamamış. :D Al bir kaya nereye dayarsan daya :D:D

Yine aynı grupla Steve Wonder'ın "supertition" isimli şarkısını çalacaz. Baktım gitarlar "mi bemol" akortlanmış. Adama diyorum "abi gitarını mi bemole çek" bana verdiği cevap ne fark eder burdan söyle. Söyleyecek olsa şarkının sahibi söyler değil mi? :D

Bu tarz tıkanık grup muhabbetleri yüzünden en sonunda ben de TiO gibi pop şarkıcısı oldum. Rahatım şimdi :D

Ayrıca bir ekleme daha yapacağım. Kesinlikle katılıyorum ki her şarkı, her yerden çalınabilir; Çekmeyi bildikten sonra. Gitarcılık yaptığım yıllarda solist arkadaş için "sweet child o'mine" 'ı 2 tam, "Final Countdown" ı da 1 tam ses soloları riffleriyle birlikte tamamen transpoze etmiştim. Çaldığımızda da kimse gelip abi şu kadar ton transpoze kötü olmuş demedi. Zaten öyle müzik kulağına sahip bir adamın da rock barda işi olmaz herhalde. :D Özetle transpozede iyi tınlamıyor lafı olsa olsa "Enstrümanist Kazmalığı" dır...

Sevgiler...
Kullanıcı avatarı
lightsaber
Gece Kuşu

İleti TiO Pzr Oca 25, 2009 4:49 pm

lightsaber yazdı:Neymiş efendim gitar güzel tınlamamış. :D Al bir kaya nereye dayarsan daya :D:D

Hehe. Güzel tınlamaması gibi bir durum bazen oluyor. Fakat ne çalınan yer Wembley, ne de dinleyenler konsere gelmiş binlerce kişi. :D Hem vokalistten önemli mi yahu azıcık kötü tınlaması. Vokalist orda acı çekiyor. Varsın tınlasın, altı üstü barda çalınıyor. :D

lightsaber yazdı:Bu tarz tıkanık grup muhabbetleri yüzünden en sonunda ben de TiO gibi pop şarkıcısı oldum. Rahatım şimdi :D

Hahaha. Beni popçularda kabul etmedi o dönem. Biraz uğraştım sonra bir baktım, tuhaf şeyler olmaya başlamış. Dedim özüme döneyim. Açtım özüme baktım, ordanda garip şeyler çıktı. :lol: Şimdi grubumla kendi müziğimizi yapıyoruz. No cover no problem :D

Rock'nRolla devam :D
Kullanıcı avatarı
TiO
Olmaz evliya...

İleti Ebenezer Pzr Oca 25, 2009 5:23 pm

Açıkçası transpoze de iyi tınlamıyor lafı kazmalıktan değildir her zaman. Gneelde öyledir ama bazı şarkılar gerçekten olmaz. Ayrıca ha dedin mi gitarı mi bemole çekemezsin tüm akordu, bütün aletin yeniden ayarlanması gerekir. Tutup bir Nothing Else Matters'i sole çekemezsin mesela imkansız bu. Haa çekersin ama tüm orjinal gitar partilerini atarak çekersin.

Tio genelde haklısın da hacı bir de şey var ya. Kendine tınlaması diye bir dert var, sen de zevk almak istersin ya çaldığın zaman o dava var. Ben daha bir şarkıyı orjinal tondan çaldığımı hatırlamıyorum mesela bayan vokallerle çalıştığım için. Ama o repertuarda gelen ağam giden paşam durumu olduğu için transpoze kasmaz ama sen tutup bir Is This Love parçasını Fa çekeceğim dersen direkt yalan olur falan. Neyse ya yüklenmeyin bu kadar gitaristlere her zaman için geçerli değil bu durum. Haa çoğu kazma gerçekten de haklısınız bir trasponze yapamayan adam dolanmsın ortalıklar da ama haklı oldukları zamanlar da olur yeri gelir.
When the battlefield is totally under control, war becomes a routine...
Kullanıcı avatarı
Ebenezer
Kırkaltı

İleti lightsaber Pzr Oca 25, 2009 5:54 pm

Ebenezer yazdı: Neyse ya yüklenmeyin bu kadar gitaristlere her zaman için geçerli değil bu durum. Haa çoğu kazma gerçekten de haklısınız bir trasponze yapamayan adam dolanmsın ortalıklar da ama haklı oldukları zamanlar da olur yeri gelir.

Öyle bir durum söz konusu dahi olamaz Ebenezer çünkü ben de gitarist kökenliyim. Haklısın her şarkı olmuyor ama 1 tam sesten de pek bir şey fark etmiyor. Nothing Else Mathers'ın çekilmesi için oturup tüm telleri mi bemole getirmek lazım. Bu da entonasyon, action, truss rod ayarları gerektirir beraberinde. Çünkü fazlasıyla boş tel var. Çekilemeyecek şarkıyı zaten bir şekilde söylerim. Sesimin aralığını biliyorum. Ama şöyle bir örnek var adam şarkıda Tenor Do'su dediğimiz son notaya çıkmış. Yani yenor aralığındaki son nota. Sürekli o notaya çıkarsan 3 saatlik programdan nasıl çıkacaksın. Çekilmesi mümkün şarkıları mutlaka çekmeliyiz. Sonuçta monitörizasyonu çok iyi olmayan mekanlarda çalıyoruz. Sese istemeden yüklenme gibi sorunlar oluyor. Ama benim verdiğim örneklerde hiçbir zorluk yoktu, yani supersitition şarkısında gitarın E(6) ve A(5) tellerini kullanıyor sadece ve adamın gitarı hard tail bir gitar, floyd rose yok bir şey yok yani burguyu kıvıracak alt tarafı. Diğer şarkıda da "kring kring" ritm var sadece. :D Ama böyle demekte haklısın bu detayları sonradan verdim istisnalar tabi ki de var. Olayın gazıyla galiba eksik yazmışım bu konuda affına sığınıyorum. Yoksa enstrümanistlere saygı sonsuz. :D
Kullanıcı avatarı
lightsaber
Gece Kuşu

İleti TiO Pzr Oca 25, 2009 6:20 pm

Ebenezer,

Haklısın tabi. Tınlamadı mı hoş olmaz meret. Çalana eziyet olur.

Ama bu kadar düz bakmamında bir sebebi var. Mesela bar vs. tarzı ortamlarda söylenen şarkıların %99'u da beni bunaltıyor. Yani toptan eziyet olarak baktığımdan konuya ''aman yahu n'olacak'' şeklinde bir tavrım var.

Gitaristlere yüklenme anlamında değil sadece benim serzenişim. Ezberci kolaycı, zora gelemeyen herkese. Mesela geçen yılbaşı için stüdyoya girdik. Taze bir basçı geldi çalmaya ( :lol: ) Benden 8-9 yaş küçük. Saçma sapan bir şarkı prova edeceğiz-çalacağız.

Dedimki;
TiO: Ton Zi Minör
Basçı: Abi onu Hö minör yapalım öyle daha iyi söylersin
TiO: Merkez kaç kuvvetini bilir misin?
Basçı: Nasıl?
TiO: Seni hiç savurdular mı?
Basçı: Anlamadım abi nasıl?
...

Adam çeviremiyor kafsında abi şarkıları. Kafasını birak oturup bin saat uğraşması lazım. :D Lafım onlara.
Kullanıcı avatarı
TiO
Olmaz evliya...

İleti lightsaber Pts Oca 26, 2009 2:34 pm

TiO yazdı:Adam çeviremiyor kafsında abi şarkıları. Kafasını birak oturup bin saat uğraşması lazım. :D Lafım onlara.

Kaldı ki tuşluları saymazsak eğer transpozesi en kolay enstrümanlar gitarlardır. Hele ki basit şarkılarda. Riffli şarkılarda durum farklı tabi...
Kullanıcı avatarı
lightsaber
Gece Kuşu

İleti Dream_Gypsy Pts Oca 26, 2009 11:35 pm

Aynı hataya biz de düşmüştük lise yıllarında, şarkıları orjinal yerinden çalmalar, vokalist arkadaşların bilimumu farklı yerlerinden değişik değişik sesler çıkartmak felan :) Şimdi düşününce komik geliyor.

Benim transpoze konusunda tek fikrim var, "vokalist nerden söylüyorsa ordan çalınır". Herşeye rağmen tınlamayacak kaç şarkı vardır ki zaten? Ya da en son ne zaman bir parçayı birebir orjinal çalmamız gerekti ?

Enstrumantal bir durum varsa çok tutucuyumdur yalnız, besteci nerden yazdıysa ordan çalmak isterim.
Kullanıcı avatarı
Dream_Gypsy
Kompedan

İleti firestorm Sal Oca 27, 2009 4:38 am

Dream_Gypsy yazdı:, "vokalist nerden söylüyorsa ordan çalınır".

Budur...

Tınlamadı ama.. :roll:

- Tınlıyacak!!!

Tınlasın abiler...

Örnek: Iron Maiden - Wasted Years

Şarkının bazı yerlerinde belki zor olabilecek si notaları var. Ben düşük akort hiç sevmiyorum, gitarımın sevdiğim bir tansiyonu var. Şarkıyı çalabilmek için alt mi boş teline ihtiyaç var. Buyrun :

http://www.youtube.com/watch?v=SwB9zg7Tbx8

Solist baktık ki can çekişiyor, çalma kardeşim aynısını :) Ben şarkıyı rahatlıkla Re'den çalarım, aynısı tınlamaz ama güzel tınlar. Hatta belki daha güzel tınlar. Gerekirse ispatlarım. :)

Metallica - Nothing Else Matters

Hiç dert değil valla...Neden? Zaten şarkı dik değil. Bunu dik diye söyleyemeyen solist repertuardan çıkarmalı şarkıyı. Bana mesela pes kalıyor ve söylerken Gm olarak çalıyorum. Boş teller mi? Kapo takıyorum...
:) Ancak asla o arpeji çalmıyorum o da ayrı konu.

Ah tabii "şarkıyı o riff ile biliyoruz, o riff şarkının herşeyi" modundaki şarkılar (mesela Beat It) zorluk çıkarıyor. Şarkı beni zorlamıştı. Ebm tonu ancak gitarı düşürüp Em çalmışlar ve o üst boş tel olmayınca hiç iyi olmuyor. Biz de düşürmeden Em çalmayı denedik. Zaten zordu parça, MJ'den yarım ton daha dik söylemek zorunda kaldım ve yemedi, 2. nakaratta kestik.

Ne yapmalı? Dm çalacağız. Riff'i bir üst oktavdan deneyelim, bakalım sırıtıyor mu... Yaptık ve sırıttı. :) Üst teli Re'ye düşürmek fena fikir değil...

-Ama abi benim gitar kilit sistemli...Biterim ben, asla olmaz...

O zaman başka türlü düzenleyelim parçayı, varsın tutucu MJ hayranları bu ne yahu desin ama biz mutlu olalım veya vazgeçelim çalmayalım.

Hep yaşadığım şeyler bunlar.
yiğit...
Kullanıcı avatarı
firestorm
Metalci

ÖncekiSonraki

Tuşlu / Nefesli / Vurmalı Enstrumanlar Forumu

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir